Legyen akkor újra szilvalekvár!

2024.07.01

Ismét szilvalekvár!

A második szilvafa is jól teljesített az idén!

Hát, igen! A szilva, az szilva.

15 éves a "fiatalabb" szilvafánk, de még egyszer sem tudtunk róla normális mennyiségű gyümölcsöt szedni. Ráadásul, szinte mindig, tele volt kukaccal.

Nem tudom mi történt vele, de idén igazi bio szilvát szedhettünk. Csak a tavaszi lemosó permetezés történt meg tavasszal, aztán semmi. No, ehhez képest kedves szilvafánk roskadozik a szilvától és még a kukacok is elviselhető arányban vannak.

Ajánlom, hogy akit zavar a látszólagosan kissé koszos kéz, az magozáshoz húzzon kesztyűt. Én elfelejtettem....pedig zavar.

Tisztán, magozva 7 kiló lett.

A Marmela 11 -et készítettem elő. Ennél elvileg 6 liter a határ. Mindegy, kipróbáljuk.

Ledaráltam az első kb. 1 kg szilvát, bekapcsoltam a Marmela-t, majd lassan beleöntöttem az első adag szilvát. Szépen duruzsolt, én pedig mentem, magoztam a többit és daráltam, beletöltöttem. Meglepően gyorsan készen lettem.

Hát, mit mondjak, a gyümölcs szintje kicsit magas lett, de már benne volt.

Meglátjuk.

Először közepes fokozaton melegedett, később lejjebb vettem, mert túlzottan rotyogott. Így jár az, aki nem tartja be a saját tervezésű berendezésének, a saját maga által írt használati utasítását.

A túlzott mennyiség kicsit megbosszulta magát, pontosabban engem....

A képen, itt már azért lejjebb ment a szint, de eddig vigyáznom kellett a hőfokkal, nehogy nagyon rotyogjon.

Az első nap, szombaton ment 15:00-tól 23:00-ig.

Egészen jó állaga lett már ekkorra, de azért a fakanálról hideg állapotában is lecsúszott. Persze, semmi cukor, vagy valami más. Az érett szilvánál teljesen fölösleges. Nem sokat kellett ráfigyelni, amíg főtt a lekvár, a Marmela meg szorgosan kevergette, én az autóbeálló tetején raktam a zsindelyt, mert évekkel ezelőtt tisztán dizájn célból nádszövetet tettünk a fólia fölé, ami az évek alatt, mondjuk úgy, elfogyott.

Másnap 10:00-kor kezdtem főzni megint, 12:00-kor fejeztem be. Közben betettem az elmosott üvegeket a sütőbe 120 fokra, a fedeleket kis lábasban vízzel forraltam 20 percig, az üvegeket egy órán át. Nálunk ez a módszer vált be. Nagyon fontos az edény csíramentessége.

12:00-kor már melegen sem csúszkált a lekvár. Teljesen olyan volt, mint a régi üstös lekvárjaim. Igazi szilvalekvár cukor nélkül! Összement kb. a harmadára.

Meg voltam elégedve. Kiszedtem a lekvárt, lett 3 db hét decis, 1 db 5 decis és 1 db 3 decis. Száraz dunsztban volt másnapig. Irány a spájz!

 téli, szilvalekváros gombócra gondoltam..... Abban fog lapulni majd ez a finom csemege.

Ez most diétás, vagy nem? Azt hiszem nem.


A múltkor hallottam, hogy a diéta lényege abban áll, hogy olyan mennyiséget ehetsz, amennyit szeretsz, persze abból, amit nem szeretsz.