Előzetes elvárások

2021.09.02

Elvárások a MARMELA-tól!

Mi volt az a 10 elvárás, amit a Marmela-nak teljesítenie kellett?

Egy másik bejegyzésben írtam már, sok éve minden ősszel a családdal 70-80 kg szilvából főztünk kemény lekvárt. Az egész napos főzés és keverés fáradalmait már évekkel ezelőtt megoldottam egy lassú, hajtóműves motorral. A vitorla tengelyét acélból készítettem, a lapátokat fából faragtam ki.

Jó kis szerkezet lett, ma is üzemelő berendezés, hiszen nagyobb mennyiséget az ember nem visz a konyhába (bár őszintén megmondom, nagyon régen használtam).

Borozgatás közben vetődött fel egy kisebb, konyhai készülék megtervezésének lehetősége.

Mert ugye a borban bölcsesség, a sörben szabadság, a vízben pedig baktériumok vannak...   

Tulajdonképpen ekkor született a MARMELA. Nem azonnal, de folyamatosan foglalkoztatott, hogy hogyan lehetne egy egyszerű, kis kompakt szerkezetet kreálni, ami elég egyszerű, hogy ne kelljen az össze- meg szétszereléséhez pilótavizsga, elég erős a motorja, könnyen tárolható legyen, stb.

Utána szinte mindjárt felmerült az igény a családi és az ismerősi körben, hogy nem mindenki tud, vagy akar ekkora mennyiséget főzni. A sűrű lekvárok esetében 8 - 15 órás főzési és keverési idővel kell számolni. Ez a tény az, ami legtöbbjüket elriasztotta ettől a kalandtól, engem pedig inspirált a megoldásra.

Csak ezek a hosszú főzési idejű, sűrű lekvárok alkalmasak a süteményekben való felhasználásra, mert a dzsemek, a hozzáadott anyagot tartalmazó lekvárok a sütés folyamán folyóssá válnak és kifolynak a tésztából. Lehet úgynevezett sütésálló lekvárokat kapni egyes boltokban.

A szerény véleményem szerint ezek nem lekvárok és egyáltalán nem sütésállók! Volt "szerencsénk" egyszer kipróbálni!

Másik megjelenő igény a cukormentes és tartósítószer mentes lekvárok készítése volt. Ez a kérdés csak néhány éve vetődött fel a családban, de azóta is próbáljuk a minimális szintre szorítani, értelmes keretek között.

Ezt az elvárást elsősorban úgy lehet hagyományos, konyhai eljárással megoldani, hogy a gyümölcsben lévő víztartalomat a főzés folyamán távozásra bírjuk. Ugyan ez a helyzet a ketchup, paradicsom, egyéb szószok készítésénél is.

Kérdés volt, hogy mi történik a vitaminokkal? Néhány hozzáértő szakemberrel történt beszélgetés alapján kiderült, hogy a vitaminok már kicsivel 60-80 C fok felett alig maradnak meg az anyagban.

A C-vitamin kapcsán van egy külön blog bejegyzés, ahol érdekes sorokat olvashatsz!.

A nyomelemek viszont szinte maradéktalanul megmaradnak.

A természetes következtetés az, hogy a vitaminokat friss zöldségből, gyümölcsből tudjuk pótolni, a lekvárok azonban figyelemre méltó nyomelem források.

Az előzetes elvárások a következők voltak:

  1. Biztosítani a folyamatos, egy menetben akár 10-15 órán át tartó keverést.
  2. Alacsony (12V DC) feszültségű motor alkalmazása, mert így teljesen kiküszöbölhető a véletlen áramütés veszélye, hiszen mégis csak gőz fölött dolgozik.
  3. Alacsony fordulatszámú és elég nagy nyomatékkal rendelkező motor alkalmazása.
  4. Konyhai használatban általánosan használható rozsdamentes főzőedény használata. Így az edényt más célokra is tudják használni.
  5. Minden alkatrész esetében Wnr. 1.4301 (KO-33) élelmiszeriparban használatos kitűnő minőségű rozsdamentes acél alkalmazása.
  6. Könnyű tisztíthatóság, hagyományos mosogatóban vagy mosogatógépben.
  7. Egyszerű, nem technikai beállítottságú felhasználók számára is könnyű összeszerelhetőség.
  8. Az alkatrészek tárolása kis helyen legyen megoldható, ne igényeljen külön tárolási lehetőséget.
  9. A csomagoláskor az alkatrészek sérülésmentességét biztosítani kell. (az edény eredeti csomagolásán belül.)
  10. Olyan főző-keverő berendezést konstruálni, ami igazi segítséget nyújt a használójának hosszú időn keresztül, problémamentesen, 3 éves garanciával.

Elmondhatom, hogy a fejlesztés eredményeként létrejött "MARMELA" főző-keverő berendezés maradéktalanul teljesíti az előzetes elvárásokat.

A legkisebb kompromisszumot sem voltam hajlandó megkötni az elvárásokat illetően, de nem is volt szükség arra.